Menü

Müzik Çalar

Anket

Sitemizden Memnun musunuz?
Evet (%75)
Hayır (%12,5)
Yorumsuz (%12,5)

Toplam Oy: 16

Tüm Anketler

Takvim

« Mart - 2024

»

PT SL ÇŞ CM CT PZ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

İstatistikler

 Toplam Hit: 790674
 Sitede Aktif: 1
 Ip: 35.175.133.71
 Toplam Kategori: 4
 Toplam Blog: 385
 Toplam Yorum: 316
 Toplam Resim: 0
 Toplam Mesaj: 1

Etiket Bulutu

African Mango Ahiret Akıl Altın Çörek Altın Ekmek ana Anne Arıza Aşk Baba Banka Bayan Bebek Bilgi Bilgisayar Bip Bisiklet Borç Boşanma Burs Cehennem Cennet Clavis Clavis Panax Cömertlik Çocuk Damat Dedi Dedikodu Deneyim Depresyon Derviş Devlet Din Diploma Doktor Dua Dünya eğitim Ekmek Empati Endişe Erkek Evlilik Excel Ezan Facebook Fakir Gece Geçim Gelin Geri Dönüşüm Kutusu Google Güç Saygı Güzel Hakaret Hasta Hayat Hayırsız Evlat Hediye Helal Horoz Huzur İhtiyar Adam İletişim İman imitasyon İnsanlık İş Yaşamı İyilik Jiroskop Kadın Kanser Kavga Kaynana Kaza Kazanç KB5000802 KB5001567 Kıskançlık kız Kilo Klavis Panax Komşu Korku Kömür köy Küsmek Lisans Makarna Melek Mobile Motivasyon Mutluluk Okul Oy Ödev Öfke Öğretmek Öğretmen Öğüt Ön Yargı Para Pişmanlık Power Editör Powerball Profesyonellik Reklam Replika Reset Ressam Rızk Sabır Sadaka Sandık Sarhoş Seçim Sevgi Sevmek Sıkıntı Signal Simit Soygun Stres Şişmanlık Telefon Telegram TimeLine UAC Uyku Uyumak Üzüntü Whatsapp Windows Windows 10 Yalan Yaratıcılık Yaratmak Yardım Yardımlaşma Zaman Tüneli Zengin Zihin Zindan

Blog

RSS Takip Tavsiye Et İndir (.doc) Okunma: 893
BSA (Business Software Alliance) Nedir? Neler Yapar?

Neden Lisanslı Yazılım Kullanmalıyız? İnsanlık Daha Yaşıyorken, Yıllar Önce...


   Yazılım korsanlığı telif haklarıyla korunan yazılımların izinsiz bir şekilde kopyalanması veya dağıtılmasıdır. Yazılım korsanlığı kopyalama, bilgisayara yükleme, paylaşma, satma veya birden çok kopyayı kişisel bilgisayarlar veya iş bilgisayarlarına kurma yoluyla gerçekleştirilebilir. Bir çok kişi, bir yazılımı satın aldığında aslında satın aldığı şeyin yazılımın kendisi değil kullanma lisansı olduğunun farkına varmaz ya da bu konu hakkında kafa yormaz. İşte bu lisans size yazılımı kaç kere yükleyebileceğinizi gösterir ve bu nedenle okunması çok önemlidir. Lisansta izin verilenden daha fazla kopya üretiyorsanız, bu durum yazılım korsanlığı yaptığınız anlamına gelir.

   BSA, yazılım telif hakları bilincini artırmak ve lisanssız yazılım kullanımını önlemek amacıyla, dünyanın ve ülkemizin önde gelen yazılım üreticisi şirketlerinin faaliyetlerini kar amacı gütmeksizin birleştirip koordine ettiği bir birliktir. BSA, bu amaçla bilgisayar ve yazılım satıcıları, kullanıcıları ve uygulamacılarını bilgilendirmek ve eğitmek amacıyla çaba göstermektedir.

   Bilgisayar yazılımlarını hukuka aykırı yollarla çoğaltmak, kullanmak gibi eylemler telif hakkı ihlali suçlarını oluşturur ve yasalarımızda bu suçlar için ciddi yaptırımlar öngörülmektedir.

   Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, telif hakkı ihlali suçu işleyen kişilerin, 4 seneye kadar hapis cezası ve 150 milyar liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılmaları sözkonusudur. Ayrıca, korsan yazılım kullanıldığı tespit edilen işletmelerin sahipleri, genel müdür ve ilgili birim müdürleri de aynen korsan yazılım suçu işleyen kişiler gibi sorumlu tutulur. Bununla beraber 3 seneye kadar meslekten men ve korsan yazılım yüklü bilgisayarlara el konulması gibi yaptırımlar da mevcuttur.

BSA Türkiye’nin faaliyetleri arasında yer alan çalışmalar şunlardır:

- Korsan yazılımla mücadele için BSA Ücretsiz Bilgi Hattı’nın işletilmesi;
- İhbar ve araştırma sonuçlarından hareket ederek katılımcı firmalarca korsan yazılım kullananlara yasal takip uygulanması;
- Sempozyum, seminer ve diğer eğitim çalışmalarıyla gerek hukuk ve yazılım çevrelerinin, gerekse bilgisayar ticareti yapan firmaların ve halkın korsan yazılım konusunda bilgilendirilmesi;
- Telif hakları konusunda kamuoyunda genel bilinç oluşturulması;

Yazılım Telif Hakları Konusunda

Akademik paketlerin ulaşabileceği noktalar nelerdir?
   BSA katılımcılarının bu konudaki uygulamaları farklılık göstermektedir. Lütfen ilgili BSA katılımcısı ile görüşünüz.

BSA katılımcısı olmayan bir firmanın ürünü BSA Türkiye katılımcısı olan bir firmanın ürün portföyünde bulunuyorsa böyle bir durumda BSA’nın tutumu nedir?
   Genelde yazılım şirketlerinin önemli bir kısmı BSA. katılımcısıdır. Ama BSA katılımcısı olmayan bir şirketin ürünü BSA’nın koruması altında değildir. Bu tür şirketler kendi haklarını değişik yollardan korumaktadır ve genelde kendi avukatlarıyla hareket etmektedir.

BSA firmaları niye devamlı arıyor?
   BSA değişik nedenlerle firmaları arayabilir. Firmalarda kullanılan yazılımlara ait lisansların tam olup olmadığı konusunda teyit almak, lisanslama ile ilgili bir sorun varsa yardımcı olmak, kötü niyetli kullanıcıları lisanslarını tamamlamaları konusunda uyarmak, almış olduğu bir ihbar öncesinde kullanıcıları uyarmak bu nedenler arasında sayılabilir.

BSA’nın evleri arama yetkisi var mı?
   Bir yerin aranması ancak Savcılıkların yazılı emri veya Mahkeme kararı ile mümkündür. BSA yasalara aykırılığı gösteren delilleri sunduğunda Savcılar evlerin aranmasını emretmek veya mahkemelerden bu yönde karar verilmesini talep etmek yetkisine sahiptir.

BSA’nın hangi programları kontrol edip hangilerini etmeme yetkisi var?
   BSA Türkiye’nin katılımcılarına http://www.bsa.org.tr adresinden ulaşılabilir. BSA Türkiye katılımcılarının ülkemizdeki telif haklarına yönelik haklarını korumaktadır.

BSA’nın yapmış olduğu baskınlar nasıl gelişiyor?Firmaya girildiğinde ne gibi işlemler yapılıyor?
   İhbarları değerlendiren BSA baskın yapmaya bir takım aşamalardan sonra karar verir. Lisanssız yazılım kullanıldığı ihbarı gelen yerlere çoğunlukla önce uyarıda bulunur. Bu uyarılardan bir sonuç alınmaz ise baskın seçeneği gündeme gelir. Firmaya savcılığın izni ile avukat, bilirkişi eşliğinde polis veya jandarma vasıtasıyla gidilir. Arama emri yerine getirilirken kullanılan tüm yazılımların dökümü çıkarılır. Kullanılan her yazılım için orijinal lisansın ve/veya faturanın gösterilmesi istenir.

BSA sadece kendi katılımcı firmalarının yazılımları için mi çalışır?
   Evet ülke genelinde katılımcı şirketlerin haklarını korur. Ama katılımcıları arasında bulunan şirketler sadece yazılım şirketlerinden ibaret değildir. Bunlar arasında toptancı veya donanım üreticisi/satıcısı şirketler de yer almaktadır.

BSA Türkiye katılımcısı olmayıp dünya çapında BSA’ya üye olan bir firmanın ürününe karşı bir telif hakkı Türkiye’de geçerli midir?
   Evet. BSA dünya çapında bir organizasyon olup üyelerinin dünyanın her yerinde haklarını korur.

BSA Türkiye ve diğer ülkelerdeki BSA organizasyonlarının temsilcisi oldukları firmaların bir listesi nasıl bulunabilir?
   http://www.bsa.org adresine bakınız.

Devlet kurumlarına da baskın yapılıyor mu?
   T.C. yasalarında suç olarak tanımlanan bir fiili kim işlerse işlesin bir ayırım yapılması söz konusu değildir. Yasalarda tanımlanan telif hakları suçlarını işleyen bir devlet kurumu da olsa yeterli delil varsa gerekli yasal yollara başvurulmaktadır.

Firma olarak BSA’ya nasıl katılabiliriz? (Kendi yazılımlarımızı korumak için)
   BSA katılımcılığı yazılımla ilgili ürünlerin telif hakları dahilinde koruma altına almak isteyen her türlü şirkete açıktır. BSA merkezine başvuru ve üyelerin katılımı onaylaması neticesinde katılım gerçekleşebilir.

Kendi yazdığımız programların lisanslarını BSA tarafından denetletebilir miyiz? Bunun için neler gerekiyor?
   BSA katılımcısı olmanız gerekiyor.

Winzip, Winamp, Xing Mpeg Player vs. tarzı ufak tefek programların BSA açısından bir yaptırımı var mıdır? Mesela Winzip’in ülkemizde satışı yok.
   BSA öncelikle üyelerinin başta olmak üzere her türlü yazılımın telif hakları altında korunması için çalışmaktadır. Dergilerle birlikte verilen bir çok program limitli kullanım dahilindedir. Yani genelde kullanım süreleri kısa veya bazı özellikleri ölüdür. Bunların aktive edilmesi genelde kredi kartı ödemesiyle İnternet üzerinden gerçekleşir. Bu yazılımların Türkiye’de satılmamasına rağmen kırılmış sürümlerini kullanmak suç teşkil etmekte ve dünya çapındaki telif haklarıyla korunmaktadır. Örnek verilen yazılımın kopya olarak kullanıldığını BSA bu yazılım üreticisinin yurtdışı ofislerine iletmekle yükümlüdür. Üretici şirket kendi haklarını kendi arayacaktır.

Bayilerin bu ekonomik krizde basılmasını engelleyemez misiniz?
   Ekonomik kriz konusu çok hassas bir konudur ve ülkemizde bir çok işletmeyi zor durumda bırakmıştır. Ama buna rağmen bir çok bilgisayar şirketi PC’leriyle birlikte lisanslı yazılım teklif etmekte ve lisanssız teklif edenlerle rekabet edememektedir. Bu durum kanunlara uyan bir şirketi haksız rekabetle karşı karşıya bırakmaktadır. Baskın en son başvurulan yöntemdir. Ama ne yazık ki bilgisayar şirketlerinin önemli bir bölümü hala kopya yazılım satma seçeneğine yönlenmektedir.

Internet Cafe’leri nasıl lisanslayacağız?
   Internet Cafe’lerde özellikle işletim sistemi, Office yazılımı ve oyunlar genelde lisanssız kullanılmaktadır. Bu kuruluşların da her kuruluş gibi lisanslanması gerekmektedir.

Toptancı firmaların sattığı ürünlerin tümü BSA denetimi kapsamında mıdır?
   Eğer sattıkları ürünler BSA katılımcılarına ait ürünlerse ya da toptancı BSA katılımcısı ise kapsam dahilindedir.

Bilgisayarlarda kopya olarak kullanılmamasına rağmen firma içerisinde kopya yazılım CD’lerinin bulunması sakıncalı mıdır?
   Lisanssız yazılım bulundurmak her durumda suç teşkil eder.

CD hasar görürse ne olur?
   Satın alındığı bayi ile temas kurulmalıdır.

Lisans ne demektir?
   Lisans telif hakları altında üretilen bir ürünün üretici firma açısından nasıl kullanacağını tanımladığı bir sözleşmedir. Bunun kapsamı lisans sözleşmesinde veya üretici firmanın ek uyarıları ile belirtilir.

Lisanslarını alan müşterinin aldığı lisansları yükleme zorunluluğu var mıdır?
   Hayır yoktur.

Markalı ürünlerde hangi lisanslar sorulmaz?
   Markalı ürünlerde de tüm lisanslar sorulur.

Önceden lisanssız yazılım kullanan bir firma, sonradan lisanslı yazılım satın aldı. Bu yazılımı bilgisayarından kaldırıp tekrar lisanslı yazılımı yüklemek mi gerekir? Yoksa eski yüklenmiş yazılımı kullanmaya devam edebilir mi?
   Kullanılan yazılım kadar adette lisans gösterilmesi yeterlidir.

Son kullanıcıya yönelik fiyatlarda kontrolsüz satışlar olmaktadır. Sanırım bu son kullanıcıya verilecek fiyatların belirsiz olmasından kaynaklanıyor .Bu konuda kar eden firma olabilmemiz için yazılım firmalarının alacağı önlemler nedir?
   BSA kar amacı gütmeyen bir birliktelik olduğundan fiyat belirleme yetkisi yoktur. BSA katılımcısı firmalar, fiyatlarını serbest piyasa ekonomisi koşullarına göre belirlemektedir.

Teknik servise alınan bilgisayarlardaki lisansız yazılımların yasal sorumluluğu kime aittir?
   Ürünün ait olduğu kullanıcıya aittir.

BSA OEM lisansı kullanıcılarında ne görmek ister?
   OEM Lisanslı kullanıcılarda fatura, orijinal lisans veya PC üzerine yapıştırılmış etiket ve varsa CD yi görmek ister.

Sokakta satılan CD’lere karşı niye önlem alamıyorsunuz?
   Sokakta satılan CD’lere karşı yoğun bir mücadele sürmektedir. Bu CD satışları organize bir şekilde yapılmakta olduğundan çalışmalar bu yönde artarak devam edecektir.

Elimizde bulunan satamadığımız eski işletim sistemi veya programları bugün itibariyle faturalayabilir miyiz?
   Elinizde bulunan ürünler medya, lisans olarak eksiksiz tamamsa sürümü ne olursa olsun faturalayabilirsiniz.

İkinci el alınan bilgisayarlardaki lisanslar (ev kullanıcılarından alınanlar ) fatura ibrazı yapılamayacağından geçerliliğini korur mu?
   Lisans bilgisayara aittir, o yüzden ikinci el bile olsa muhakkak orijinal CD ve lisansın birlikte satılması gerekmektedir.

Müşterim markalı PC kullanıyor. PC’leri yazılımları içinde yüklü olarak almış ancak hem CD’leri hem de kitapçıkları kaybetmiş müşterim yeni lisans almak zorunda mıdır?
   Muhakkak bu şirketlerle ilişkiye geçip haber vermeli ve bu şirketlerden yeni lisans ya da belge talep etmelidir.

X bir kurum (banka finans kurumu) müşterisine hediye olarak bilgisayar ve ve çeşitli yazılımlar veriyor. Bilgisayarın faturası yok; ayrıca programların CD’leri var fakat lisans kitapçıkları yok örneğin bu işlem 2 veya 3 yıl önce olmuş fatura ve lisanslarını şu an bulunup ortaya çıkarılması mümkün değil. Kullanıcı bu durumda lisansız olarak muamele mi görecek?
   En azından lisansların tam olması gerekmektedir, o yüzden kullanıcı lisanssız olarak muamele görecektir.

Bilgisayarımızla birlikte almış bulunduğumuz OEM lisanslar, bilgisayarımız upgrade yapıldığında geçerliliğini korur mu? Yapılan upgrade işlemi faturalandırılmazsa ne olur?
   Yapılan upgrade işleminin muhakkak faturalanması gerekmektedir. Upgrade lisansıyla birlikte kullanıcı sadece aynı makina üzerinde ürünün her iki sürümünü kullanabilir.

Bazı bilgisayarlarımız şu an piyasada olan programların yeni sürümlerini çalıştıramıyor. Buna karşılık programın eski sürümünü de bulamıyoruz. Bunun için ne yapabiliriz? Yeni sürümü alıp eski programı çalıştırabilir miyiz?
   Doğrudur. Eğer teknik açıdan makinanız çalıştıramıyorsa en uygun işletim sistemini alıp lisanslanabilirsiniz.

Bir bayi bana A marka toplama bir bilgisayar yaptı ve beraberinde hiç açılmamış bir işletim sistemi lisansı verdi. Bu lisansın torbası üzerinde bu ürün sadece B marka bilgisayarla satılabilir yazıyordu. Bu lisans geçerli olacak mı?
   Bu lisans kesinlikle geçersizdir.

Kullanıcının işletim sistemi var. CD’si ve lisans kitapçığı mevcut ancak fatura ibraz edemiyor. Göreceği muamele ne olacaktır? Ya da fatura var, CD var ancak lisans kitapçığı yok. Göreceği muamele ne olacaktır?
   CD’si ve lisans kitapçığı olan kullanıcının faturasını ibraz etmesi ya da satın almış olduğu şirketten bir örneğini alması gerekmektedir.

Bilgisayar yazılımları hangi yasalarla korunur ve cezaları nelerdir?
   Bilgisayar yazılımları, FSEK (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu), Türk Ceza Kanunu’nun “Bilişim Alanında Suçlar” başlıklı bölümü ve Türk Ticaret Kanunu ile korunur. Yazılım telif haklarını ihlal edenler, 150 milyar TL’ye kadar ağır para cezası; 4 yıla kadar hapis cezası ; 3 yıla kadar meslekten men; çoğaltmada kullanılan veya kopya yazılımların yüklenmiş olduğu bilgisayar ve araçlara el konulması gibi yaptırımlarla karşı karşıyadır.

Kopya yazılımla orijinal yazılım arasında ne fark vardır?
   Lisanssız yazılım daha ucuz olduğu halde neden lisanslı yazılım almak daha avantajlıdır?
Kopya yazılımla orijinal yazılım aynı gibi görünseler de, aslında değişik sonuçlar verirler. Kopya yazılım kullanıcıları kazançlı olduklarını sanabilirler, oysa lisanssız yazılım kullanmanın bedellerini göz önünde bulundurmadıkları ortadadır. Kopya yazılım kullanmanın riskleri ve dezavantajları şöyle sıralanabilir:

Ağır yasal yaptırımlar
Prestij kaybetme riski
Virüsler
Fonksiyonların eksik ve hatalı çalışma olasılığı
Kalite ve güvenilirlik düzeyinin düşük olma riski
Hatalı ve eksik dokümanlar
Yeni versiyonlara geçiş maliyetinin yüksek oluşu
Teknik destek eksikliği
Eğitim olanağından yoksun kalma

Bilgisayar satın alırken, içine yüklenmiş yazılımların yasal olup olmadığını nasıl anlarım?
   Bazı bilgisayar satıcıları, yazılımların izinsiz kopyalarını kişisel bilgisayarın sabit diskine yüklerler. “Sabit diske yükleme” olarak tanımlanan bu yöntem, bilgisayar donanımının alıcıya daha cazip koşullarla sunularak belirli bir dağıtıcıdan alınmasını teşvik amacıyla uygulanır. Bu dağıtıcılar, gerçekte orijinal yazılım ile birlikte gelen diskleri, dokümantasyonu ya da son kullanıcı lisans anlaşmasını müşteriye vermezler. Bazı son kullanıcılar sabit diske yüklenmiş yasadışı yazılımları istemeden almaktadır. Disklerin, dokümanların, kayıt formlarının ve yazılım lisans sözleşmelerinin bulunmaması, sizi hemen uyarmalıdır. Yükleme, satın alma işleminden önce bile yapılmış olsa, son kullanıcı da yasalar karşısında sorumludur.

Lisanssız (kopya) bilgisayar yazılımı kullanımını engellemek için neler yapabilirim?
   Öncelikle bilgisayarınıza yüklenmiş yazılımların tamamı için yeterli sayıda lisansa sahip olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Kurumunuzda yazılım telif hakkı ihlalleri ve lisanssız yazılım kullanımını engellemek için yazılım denetim prosedürleri oluşturmanız tavsiye edilir. Şüpheniz varsa, BSA Bilgi Hattı’nı arayabilir, konuyla ilgili destek alabilirsiniz. Ayrıca kopya yazılım kullanıcılarını uyarabilir, yasal cezaları ve teknik riskleri hatırlatabilirsiniz.

İşyerinde kullandığım programı evdeki makineme kurabilir miyim?
   Bilgisayarınızda kullanacağınız her yazılım için ayrı bir lisansa ihtiyacınız vardır. Ancak bazı firmaların, programların kurulumuna yönelik özel uygulamaları olabilir. Ayrıntılı bilgiyi ilgili yazılım firmasının satış departmanından alabilirsiniz.

Lisanssız yazılım kullanımı, yazılım sektörünün gelişimini nasıl olumsuz yönde etkiler?
   Ürünün telif hakkı ödenemediği için, destek düzeyi gerilemekte, yeni üretimler için yapılacak yatırımların önü kesilmektedir. Tüm bunlar yazılımların kalitesi açısından olumsuzluklara yol açar. Yazılım korsanlığı, yüksek fiyatlara ve hem yerel hem de uluslararası üreticilerde yaratıcılık düzeyinin düşmesine neden olur. Yazılım korsanlığı olmayan bir ülkede, üreticiler yerel araştırmalara yatırım yaparlar, özellikle yerel dillere ve iş metotlarına uyum sağlayan versiyonlar geliştirirler. Oysa korsanlık oranı yüksek olduğunda yazılımlara yönelik tüm araştırma-geliştirme çaba ve yatırımları azalacaktır, çünkü yazılım firmaları daha fazla yatırım yapmak için itici bir güç göremeyeceklerdir.

İnternet’ten, sınırlı sürelerle kullanılmak üzere ayarlanmış çeşitli programlar indiriyorum. Üretici firmaya ücreti ödenince bu programları sürekli kullanmaya yarayan bir kod numarası alınıyor. Ama İnternet’teki çeşitli sitelerde bu kodları ücretsiz bulmak mümkün. Kod numarasının bu şekilde temin edilmesi sorun yaratır mı?
   Bu da lisanssız yazılım kullanma kapsamına girer. Her ne kadar kod numarası giriyor olsanız da o kod numarası, ücreti ödenerek alınmadığı için üretici firma zarara uğruyor demektir. Bu tür sınırlı süreyle kullanılabilir programları, ancak bedelini ödeyerek kullanmanız durumunda yasadışı bir iş yapmamış olursunuz.

Kullandığım programın güncelleştirilmiş bir sürümü çıktığında eski sürümlerini satabilir miyim?
   Hayır. Özgün ürünün tamamı ve güncelleştirme ürünü birlikte tek bir yazılım birimi olarak kabul edildiği için, eski ürününüzü ve ona ait lisansı elinizde tutmanız gerekir.

İşyerimde sadece bir bilgisayarda olan bir programı yerel ağ üzerinden kullanmak için lisans gerekir mi? Program benim sabit sürücümde yüklü değil çünkü.
   Yazılımın yüklendiği ya da depolama aygıtından çalıştırıldığı her ayrı bilgisayar için lisans almalı ve bu bilgisayarlara atamalısınız. Belirli bir bilgisayara lisans atayarak, lisansı yalnızca o bilgisayara sonsuz bir süre için vermiş oluyorsunuz. Yazılımın belli bir kopyasını kullanma lisansı, paylaşılamaz ve farklı bilgisayarlarda birlikte kullanılamaz.

Elimde bir işletim sisteminin orijinal CD’si var. Bu durumda bu program lisanslı mı oluyor?
   Hayır. Önemli olan CD değil, lisans belgesidir. O CD’ye ait bir lisans belgesi elinizde yoksa CD’niz kopya yazılımla aynı kapsam çerçevesinde değerlendirilir.

OEM bir program ile OEM olmayan bir program arasında ne fark bulunur?
   İşleyiş bakımından herhangi bir fark yoktur. Ancak OEM programlar bugün yeni bir bilgisayar ile birlikte verilmektedir. Eğer bilgisayarınızı satın alırken o ürünü de almamışsanız daha sonra OEM bir ürün alarak bilgisayarınıza kurmamanız gerekir.

Her bilgisayar programının lisans sözleşmesi var mıdır?
   Her bir bilgisayar programının lisans sözleşmesi vardır. Ancak lisans sözleşmelerinin içerikleri birbirinden çok farklı olabilir. Bazı sözleşmeler o programı ücretsiz kullanabilmenizi sağlarken (freeware), bazıları bir süre ücretsiz daha sonra ücretli kullanmanızı (shareware) ya da başlangıçtan itibaren ücretli kullanmanızı sağlayabilir. Bu nedenle her bir programın lisans sözleşmesi dikkatli bir şekilde okunmalı, kapsam dışına çıkılmamalıdır.

Daha önce almış olduğum programın bir üst sürümünü bilgisayarıma kurmak istiyorum. Elimde bir önceki sürümün lisansı olduğuna göre yeniden lisans almama gerek var mı?
   Elinizde bulunan programa ait lisans sadece o sürüme aittir. Yeni bir sürüm çıktığında elinizdeki lisans ile yeni sürümü kullanamazsınız. Ancak program üreticileri çoklukla eski lisanslı kullanıcılarına ayrıcalıklı bir güncelleştirme (upgrade) olanağı sağlayabilirler.

Satın aldığım bir programı birden fazla makineye kurabilir miyim?
   Satın almış olduğunuz programın lisans sözleşmesi size bu hakkı vermiyorsa yalnızca bir makinede kullanabilirsiniz.

Ana makinede çalışan bir programı diğer ağ kullanıcıları da kullanabilir mi?
   Ağda çalışmak üzere üretilen pek çok programın lisans sözleşmeleri kaç kullanıcıya kadar kullanılabileceğini göstermektedir. Bu durumda almış olduğunuz program için izin verilen kullanıcı sayısı ile sınırlısınız.


[Kaynak]


Etiketler: Lisans,  
  # Yorum Yaz #

İsim :

Yorum :
(Max. 400 Karakter)

 

En Çok Okunanlar Son Yorumlananlar Hakkımda
Hiberfil.sys dosyası nedir? Nasıl silinir? (69297)
Facebook Reklam Sorunu ve Reklam Engelleme (63945)
İşyerinden İzin Alma Taktikleri (29438)
Windows 8 Masaüstüne Geri Dönüşüm Kutusunu Getirmek (29082)
Lara Fabian-JE T’AIME – Türkan Kürşat (JÖTEM) [Türkçe Çeviri] (25836)
Excel Dosyanız Yavaş Çalışıyorsa... (23776)
Sabır, insana üstün bir ahlak kazandıran... (12802)
Klasik Müzik Dinle (300 tane kadar) (12033)
Bir kadına değerli olduğunu nasıl hissettirilir? (10946)
Küskün Gelin... (10887)
Kaç Saatte Gidebilirim... (2)
Hiberfil.sys dosyası nedir? Nasıl silinir? (27)
Google Translate ile Beatbox Yapma (2)
Şeytanın Hilesi... (7)
Neden Lisanslı Yazılım Kullanmalıyız? (1)
Excel Dosyanız Yavaş Çalışıyorsa... (4)
Windows 8 Masaüstüne Geri Dönüşüm Kutusunu Getirmek (31)
Ensesi Kalın Kurt... (1)
Bilinçaltı Dünyası (Okunması Gereken Bir Yazı) (6)
İşyerinden İzin Alma Taktikleri (5)
  İçimdeki çocuk bir ergen. Bağımsızlıkla güvenlik duygusu arasında sıkışıp kalmış sanki biraz. Bir yanı eğleniyor, bir yanı isyankar. Bir yanı güvenmek istiyor, bir yanı çekip gitmek. Bir yanı sorumluluk alıyor, diğer yanı serserilik etmeye devam etmek istiyor. Arada kalan ise ben, yani o çocuğun büyümüş hali oluyor. Kolay değil içimdeki çocukla baş etmek. Hele o benim tam anlamıyla b