Menü

Müzik Çalar

Anket

Sitemizden Memnun musunuz?
Evet (%75)
Hayır (%12,5)
Yorumsuz (%12,5)

Toplam Oy: 16

Tüm Anketler

Takvim

« Mart - 2024

»

PT SL ÇŞ CM CT PZ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

İstatistikler

 Toplam Hit: 789620
 Sitede Aktif: 1
 Ip: 3.83.87.94
 Toplam Kategori: 4
 Toplam Blog: 385
 Toplam Yorum: 316
 Toplam Resim: 0
 Toplam Mesaj: 1

Etiket Bulutu

African Mango Ahiret Akıl Altın Çörek Altın Ekmek ana Anne Arıza Aşk Baba Banka Bayan Bebek Bilgi Bilgisayar Bip Bisiklet Borç Boşanma Burs Cehennem Cennet Clavis Clavis Panax Cömertlik Çocuk Damat Dedi Dedikodu Deneyim Depresyon Derviş Devlet Din Diploma Doktor Dua Dünya eğitim Ekmek Empati Endişe Erkek Evlilik Excel Ezan Facebook Fakir Gece Geçim Gelin Geri Dönüşüm Kutusu Google Güç Saygı Güzel Hakaret Hasta Hayat Hayırsız Evlat Hediye Helal Horoz Huzur İhtiyar Adam İletişim İman imitasyon İnsanlık İş Yaşamı İyilik Jiroskop Kadın Kanser Kavga Kaynana Kaza Kazanç KB5000802 KB5001567 Kıskançlık kız Kilo Klavis Panax Komşu Korku Kömür köy Küsmek Lisans Makarna Melek Mobile Motivasyon Mutluluk Okul Oy Ödev Öfke Öğretmek Öğretmen Öğüt Ön Yargı Para Pişmanlık Power Editör Powerball Profesyonellik Reklam Replika Reset Ressam Rızk Sabır Sadaka Sandık Sarhoş Seçim Sevgi Sevmek Sıkıntı Signal Simit Soygun Stres Şişmanlık Telefon Telegram TimeLine UAC Uyku Uyumak Üzüntü Whatsapp Windows Windows 10 Yalan Yaratıcılık Yaratmak Yardım Yardımlaşma Zaman Tüneli Zengin Zihin Zindan

Blog

RSS Takip Tavsiye Et İndir (.doc) Okunma: 3619
Sihirli Sözcük: Motivasyon

İhtiyar Çöpçü Kurumsal Hayat ve Yaratıcılık

     Çalışanlarınızın yüzlerine baktığınızda, saklamaya çalıştıkları aynı isteksiz ifade ile mi karşılaşıyorsunuz?

     Mesai saatinin bitmesine dakikalar varken herkes bir an önce gitme hazırlığına mı girişiyor?

     Sabahları sizden önce ofiste olan sağ kolunuzun bugünlerde işe sürekli geç ve uykulu gözlerle geldiğini fark ettiniz mi?

     Eskiden yeni mezunların çalışmak için can attığı şirketiniz, bugün yetenekli çalışanlara ulaşabilmek için üstün çabalar mı göstermek zorunda?

     Bu durumlardan bir ya da birden fazlasını iş yerinizde yaşıyorsanız, şirket imajınızı ve şimdiye kadar kazandığınız tüm başarıları zedeleyebilecek önemli bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz: Motivasyon.

     Bugünün iş dünyasında, ayakta kalmak isteyen şirketler gözlerini dışarıdan içeriye, çok yakınlarında olan çalışanlarına çevirmeye başladılar. Şirketlerin durmaksızın değişen rekabet koşullarında varlıklarını korumalarında ve pazarda daha iyi yerler edinebilmelerinde en önemli faktörlerden birini, yetenekli çalışanların elde tutulması ve sürekli motivasyonun sağlanması oluşturuyor. Motivasyonu yüksek olan kişi, şirket kültürünü benimsiyor, işini sahipleniyor ve yaratıcılığını kullanarak daha iyisini başarmak için ortak bir amaç çerçevesinde var gücüyle çalışıyor.

     ‘Motivasyon’ dediğimiz bu sihirli sözcük, kulağa kolayca tanımlanabilen basit bir kavram olarak gelse de, çoğu şirket bu sihirli değneği bulamamanın hüsranını, en değerli çalışanlarını rakiplere kaptırarak ve pazar paylarını yitirerek yaşıyorlar.

     Çalışan motivasyonunu artırmada ve korumada en büyük görev, yöneticilere ve insan kaynakları uzmanlarına düşüyor. Şirket kültürünün ve organizasyon yapısının getirdiği uygulama alışkanlıkları ve yaklaşımlar; çalışan – yönetici arasında görünmez bariyerler oluşturabiliyor. Bu bariyerler, kişilerin çalıştıkları kurumdan beklentilerini ifade edememelerine ve en sonunda başarılı çalışanların başka şirketlere değer katmak üzere ayrılmalarına neden oluyor.

     Motivasyon arttırıcı yöntemler, birçok yöneticinin düşündüğü gibi yüksek maliyetler getiren uygulamalar olmak zorunda değil. Şirket kültürünüz, insan kaynakları uygulamalarınız ve çalışanlarınıza yaklaşımınızda gerçekleştireceğiniz değişimlerle çalışkan ve güler yüzlü bir ekip yaratabilirsiniz.

İş yerinde motivasyonu sağlamak için...

Şirket hedeflerinizin çalışan hedefleri ile örtüşmesini sağlayın.
     Her çalışan, yaptığı işin çalıştığı kuruma getirilerini ve ‘yarattığı farkı’ görmek ister. Kişi, çalışmalarının genel sürece herhangi bir etkisi olmadığı düşüncesine kapıldığında, daha iyisini yapmak için çaba göstermekten vazgeçebilir. Çalışanların görev ve sorumlulukları, kurumun hedefleri ile paralel olmalı; bu kapsamda kişiye özel hedefler belirlenmelidir.

Gerçekçi hedefler belirleyin.
     Hedefleri yüksek tutmak, daha iyiyi başarma isteğini arttıracak bir faktördür. Fakat ulaşılması neredeyse imkansız olan hedefler koymak; kişinin çalışma isteğini ve kendine olan güvenini azaltacaktır.

Çalışanlarınızı iş süreçlerine dahil edin.
     Şirket stratejilerini çalışanların görüş ve önerilerini alarak şekillendirmek ve hedeflere yönelik beklentileri çalışanlarla paylaşmak; kişilerin resmin tamamını görerek kendilerini tüm sürecin bir parçası gibi hissetmelerini sağlayacaktır.

Çalışanlarınızın inisiyatif almalarını sağlayın.
     Sadece verilen görevlerin yerine getirildiği, en küçük kararlarda bile bir onay mekanizmasının devreye girdiği bir iş, rutin olmaktan kurtulamaz. Karar vermeniz beklenen durumlarda, çalışanınıza konuyla ilgili görüşlerini sorun, farklı alternatifler üretmesini bekleyin ve son kararı onun almasını sağlayın. Çalışanlarınızı yetkin oldukları konularda karar verici bir konuma getirmek; her gün küçük onay sorularının getirdiği görünmez yükü üzerinizden almakla kalmayacak; çalışanlarınızda özgüven ve sahiplenme duygusunu da artıracaktır.

Başarıyı takdir edin.
     Çalışanların kendilerine verilen sorumlulukları fazlasıyla yerine getirmeleri ve belirlenen hedeflere ulaşmaları görevden öte aynı zamanda bir başarıdır. Üstün performansın takdir edilmesi, kişinin kendisine değer verildiğini ve çabalarının fark edildiğini görmesini sağlar.

Eleştirilerinizde yapıcı olun.
     Hatalara agresif tepkiler vermek, küçük düşürücü ve aşağılayıcı tavırlar takınmak, kişilerin size olan güven ve saygısını azaltacaktır. Yapılan işlerde doğru bulmadığınız noktaları geçerli sebepler ortaya koyarak açıklamak ve daha iyiye ulaşmak için ortak öneriler geliştirmek; hata yapan kişinin suçluluk duygusunu hafifletecek ve yeniden hata yapma korkusunu ortadan kaldıracaktır.

Çalışanlarınıza performansları ile ilgili geribildirim verin.
     Kurumunuza özel bir performans değerlendirme sistemi ile çalışanlarınızın belli periyotlarda gösterdiği performansları gözlemleyebilir ve gelişim ihtiyaçlarını tespit edebilirsiniz. Bu değerlendirmeleri çalışanlarınızla paylaşmak; ‘birlikte gelişim’ olgusunu pekiştirecektir.

Çalışanlarınıza profesyonel ve kişisel gelişimlerinde destek olun.
     Kişi yaptığı işte başarılı olsa da, kendisine değer katmadığını düşündüğü noktada yeni arayışlara başlayacaktır. Eğitim programları, kulüp/dernek üyelikleri ya da konuyla ilgili seminerlere katılımın sağlanması; çalışanlara ve dolayısıyla kuruma değer katacaktır.

İş–yaşam dengesinin önemini unutmayın.
     Biten bir projenin ardından yeni işlere girişmek için enerji toplamak gerekir.
Yoğun bir iş döneminden sonra ücretli izinler vermek, ofis partileri ya da konser, sinema, tiyatro gibi toplu organizasyonlar düzenlemek; çalışanlarınıza sosyal hayattan uzak geçirdikleri yoğun iş günlerinin ardından moral verecektir.

Her çalışan ayrı bir bireydir.
     İş yerinizde onlarca ya da yüzlerce kişiyi yönetiyor olabilirsiniz. Ekibinizdeki her kişiyi motive edebilecek farklı faktörler olabileceğini unutmayın. Çalışanlarınızı tanımak için vakit harcayın. Gösterilen bir başarının ardından standart ödüllerin yerine çalışanınıza gitmeyi istediği bir konsere ön sıralardan yer ayırtmak; ona verdiğiniz değeri ve özeninizi gösterir.

     İş yerinizde motivasyonu sağlayacak bu temel uygulama ve yaklaşımlardan önce, yönetici olarak yaklaşımınız ve iş hayatına bakışınıza göz atmakta fayda var. Çalışanlarınızı motive etmek istiyorsanız, öncelikle kendi motivasyonunuzu gözden geçirmeniz gerektiğini unutmayın. Yoğun bir iş hayatınız olabilir, şirketinizi ilgilendiren birtakım problemlerle baş etmek zorunda olabilirsiniz, sorumluluklarınızın getirdiği baskıyı üzerinizde taşıyor olabilirsiniz; ama unutmayın ki etrafınıza yaydığınız enerji çalışanlarınızı doğrudan etkileyecektir. Bu yüzden öncelikle kendi motivasyonunuza odaklanın. Yaptığı işi seven ve sahiplenen bir yönetici, ekibinin de aynı yaklaşımı sergilemesini sağlayacaktır.

 www.insankaynaklari.com


Etiketler: Motivasyon,  ,  İş Yaşamı,  
  # Yorum Yaz #

İsim :

Yorum :
(Max. 400 Karakter)

 

En Çok Okunanlar Son Yorumlananlar Hakkımda
Hiberfil.sys dosyası nedir? Nasıl silinir? (69295)
Facebook Reklam Sorunu ve Reklam Engelleme (63942)
İşyerinden İzin Alma Taktikleri (29434)
Windows 8 Masaüstüne Geri Dönüşüm Kutusunu Getirmek (29079)
Lara Fabian-JE T’AIME – Türkan Kürşat (JÖTEM) [Türkçe Çeviri] (25835)
Excel Dosyanız Yavaş Çalışıyorsa... (23773)
Sabır, insana üstün bir ahlak kazandıran... (12802)
Klasik Müzik Dinle (300 tane kadar) (12033)
Bir kadına değerli olduğunu nasıl hissettirilir? (10945)
Küskün Gelin... (10887)
Kaç Saatte Gidebilirim... (2)
Hiberfil.sys dosyası nedir? Nasıl silinir? (27)
Google Translate ile Beatbox Yapma (2)
Şeytanın Hilesi... (7)
Neden Lisanslı Yazılım Kullanmalıyız? (1)
Excel Dosyanız Yavaş Çalışıyorsa... (4)
Windows 8 Masaüstüne Geri Dönüşüm Kutusunu Getirmek (31)
Ensesi Kalın Kurt... (1)
Bilinçaltı Dünyası (Okunması Gereken Bir Yazı) (6)
İşyerinden İzin Alma Taktikleri (5)
  İçimdeki çocuk bir ergen. Bağımsızlıkla güvenlik duygusu arasında sıkışıp kalmış sanki biraz. Bir yanı eğleniyor, bir yanı isyankar. Bir yanı güvenmek istiyor, bir yanı çekip gitmek. Bir yanı sorumluluk alıyor, diğer yanı serserilik etmeye devam etmek istiyor. Arada kalan ise ben, yani o çocuğun büyümüş hali oluyor. Kolay değil içimdeki çocukla baş etmek. Hele o benim tam anlamıyla b